Czekają ciebie egzaminy? Zbliża się sesja? Choć stres ściska żołądek, przed sprawdzianem należy zjeść śniadanie. Pobudzi ono szare komórki do pracy, zwiększy koncentrację oraz ułatwi kojarzenie i zapamiętywanie faktów.
Pierwszy posiłek powinien być pożywny i składać się przede wszystkim z węglowodanów złożonych, które będą powoli uwalniały glukozę potrzebną do sprawnego myślenia, białka – podstawowego budulca każdej komórki, a także świeżych warzyw i owoców. Nie można również zapominać o dodatku dobrego tłuszczu roślinnego, dzięki któremu przyswojone zostaną witaminy i minerały z owoców i warzyw. Bez nich trudno się skupić nad zadaniami.
Na śniadanie przed egzaminem polecam kanapkę z pełnoziarnistego pieczywa, posmarowaną margaryną Śniadaniową, z twarożkiem ze szczypiorkiem lub pastą rybną i pomidorami – radzi Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności, specjalista z Zakładów Tłuszczowych „Bielmar”, organizator akcji „Śniadaniowa Klasa”. – Zamiast kanapki można zjeść miskę przygotowanych w domu płatków owsianych wymieszanych z otrębami i jogurtem naturalnym, bananem, garścią orzechów lub suszonymi morelami. Do śniadania należy wypić szklankę świeżo wyciskanego soku pomarańczowego lub zielonej herbaty. Na egzamin najlepiej wziąć ze sobą drugie śniadania oraz butelkę wody mineralnej, ponieważ jej niedobór
w organizmie skutkuje pogorszeniem pamięci oraz koncentracji i zmęczeniem.
Przed samym egzaminem można zjeść coś słodkiego. Najlepiej kawałek gorzkiej czekolady, bogatej w magnez niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu, a którego najczęściej brakuje w stresujących sytuacjach.
Poniżej propozycje na śniadania poprawiające koncentrację przed egzaminami:
Kanapki z pastą rybną
2 kromki pieczywa pełnoziarnistego z pastą rybną (10 dag chudego twarogu, 1/4 wędzonej makreli, łyżeczka margaryny Śniadaniowa Klasyczna, szczypiorek, pieprz), 2 liście sałaty, herbata zielona.
Kanapki z łososiem
2 kromki pieczywa pełnoziarnistego posmarowane margaryną Śniadaniową Klasyczną, 2 plasterki wędzonego łososia, kilka plasterków ogórka, garść kiełków, szczypta pestek słonecznika, do tego czerwona papryka pokrojona w paski, szklanka soku pomidorowego.
Mussli z owocami
Mały jogurt naturalny, 5 łyżek mussli (mieszkanka płatków owsianych, orkiszowych, otrębów pszennych, rozgniecionych orzechów włoskich) z ulubionymi owocami (bananami, truskawkami, jagodami, brzoskwiniami), herbata zielona.
Placek owsiany z jabłkiem i cynamonem
Placek usmażony na łyżeczce oleju rzepakowego, przygotowany ze zmieszanych 2 łyżek płatków owsianych i 1 jajka z rodzynkami, jabłkiem i cynamonem oraz łyżką jogurtu naturalnego, szklanka świeżego wyciskanego soku z pomarańczy.
Sałatka z indykiem
Sałatka (kilka liści sałaty, łyżka kiełków, 1/2 papryki, łyżeczka pestek słonecznika, 2 łyżki pokrojonego indyka upieczonego w ziołach, łyżka oliwy), ciemna bułeczka posmarowana margaryną Śniadaniową Klasyczną, szklanka soku pomarańczowego
Koktajl owocowy
Schłodzony koktajl przybrany liściem mięty (mały jogurt naturalny, 1/2 czerwonego grejpfruita, mała pomarańcza, 1/2 banana, łyżeczka oleju lnianego, łyżeczka miodu), kromka chleba żytniego posmarowanego margaryną Śniadaniową Klasyczną i chudym twarożkiem.
Smacznego! Więcej przepisów na www.sniadaniowaklasa.pl.
Fot. www.fotolia.com
Dodaj komentarz