To była nietypowa prelekcja. Połączona z degustacją win i nalewek dla amatorów, jak i wytrawnych smakoszy. Restauracja Trattoria Castellana, wspólnie z Nalewkami Porażyńskimi, przedstawiły świat win.
Zanim przelały się pierwsze krople francuskich win, uczestników zapoznano z technologią produkcji i czynnikami, jakie mają wpływ na końcowy efekt. Nie zapomniano także o historii, słynnym paleniu wódki i etymologii gorzałki.
Niewielu wie, że wino ma łzy, po których poznamy jego jakość. Zataczając koła, wydobędziemy niesamowitą woń, ukrytą w sercu czerwonego trunku. Zaserwowano bardziej i mniej znane marki win, jak: La Cave de Pierre Richard i Vignobles Jerome Quiot. Nie mogło zabraknąć i nalewek. Produkowane na bazie owoców, każdego roku smakują inaczej. To tylko dlatego, że owoce były z innego drzewa, a lato cieplejsze. Warto wspomnieć także o właściwościach leczniczych nalewek. Słynna Benedyktynka wytwarzana jest z 21 różnych ziół.
„Każdy alkohol posiada ducha, ale czy posiada duszę?” O tym można się przekonać na kolejnych prelekcjach, które zostały zaplanowane na 5 i 18 czerwca br. Wstęp darmowy, ale wymaga wcześniejszej rejestracji pod numerem tel. 061 44 765 10, a liczba miejsc jest ograniczona.
Fot. Paweł Kusiciel
Dodaj komentarz