Około 90 % Polaków doświadcza w okresie od września do maja niedoboru witaminy D. Jest to związek, który w dużej mierze powstaje dzięki słońcu i wpływa na nasze samopoczucie bardziej, niż mogłoby się wydawać.
W połączeniu z witaminą K, która zapobiega odkładaniu się nadmiaru witaminy w organizmie, jest to prawdziwe dobrodziejstwo. Witamina D nie tylko wpływa na stan naszych kości i uzębienia, ale również korzystnie wpływa na przemianę materii. Jako związek, stymuluje zdolność do regeneracji wątroby oraz wzmacnia odporność. Znakomicie wpływa na układ nerwowy oraz mięśnie, przyczynia się do regeneracji neuronów; dobrych właściwości jest znacznie więcej.
Najwięcej witaminy D zawierają niektóre gatunki ryb oraz tran. Oprócz ryb, w witaminę D bogate są takie produkty, jak: wątroba, ser, żółtko jaja kurzego, a także niektóre grzyby. Gdy pogoda jest pod psem i brakuje słońca, zawsze można posilić się suplementacją, na przykład w tabletkach. Nie ma jednak jak słoneczna pogoda. Korzystajmy z niej, gdy tylko jest.
Fot. Weronika Miksza
Dodaj komentarz