XII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku dobiega końca. Dzisiaj jego ostatni dzień.
Jest to świetne przedsięwzięcie, można posmakować przeróżnych serów, wędlin, kiełbas i wielu innych regionalnych przysmaków z różnych części Polski. Po raz kolejny odbył się konkurs kierowany do restauratorów, tym razem jego tematem ponownie była czernina. Mistrzowie kuchni prowadzili warsztaty, sporą publiczność miały koncerty, wykłady, degustacje. Po raz jedenasty do udziału w rywalizacji zaproszenie zostali domowi twórcy nalewek. Ten turniej ma już swoją renomę, wykreował znane dzisiaj produkty.
Wczoraj atrakcją było Smaczne Lato w Mieście na Zielonym Targu, czyli prezentacja produktów ekologicznych, degustacje potraw przygotowanych na bazie produktów lokalnych eko-producentów. Tego dnia posmakować można było także win z Ziemi Lubuskiej i Dolnego Śląska.
Dzisiaj, w ostatnim dniu festiwalu w godz. 11 – 19 m. in. warsztaty z Tomaszem Jakubiakiem „Ugotuj mi, tato”, degustacja kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej i innych wyrobów, pokazy kulinarne.
Fot. Wit Sklias
Dodaj komentarz