Nie ustają spory na temat wpływu żywności modyfikowanej genetycznie na nasze zdrowie.
Zwolennicy GMO, głównie genetycy, uważają, iż dzięki temu możemy produkować wyroby spożywcze przy zastosowaniu mniejszej ilości chemikaliów. A to może mieć duży i korzystny wpływ na środowisko, jak również obniżenie się cen. Przeciwnicy rzucają na stół wyniki badań na zwierzętach. We wrześniu 2012 w magazynie „Food and Chemical Toxicology” naukowcy francuscy poinformowali o eksperymencie przeprowadzonym na szczurach. Przez dwa lata były one karmione zmodyfikowaną genetycznie żywnością. Ponad 50% samców oraz 70% samic żyło krócej, niż zwykle. Ponadto szczury miały poważne uszkodzenia wątroby i nerek, chorowały na raka, zmniejszyła się ich płodność.
Dlaczego dopiero w 2012 roku wyszły na jaw takie fakty o GMO? Wcześniejsze badania były przeprowadzane maksymalnie w ciągu 90 dni i był to zbyt krótki czas na wykrycie najgroźniejszych efektów. Te zaczynają się pojawiać dopiero po czterech, a nawet po osiemnastu miesiącach.
Fot. pixabay.com
Dodaj komentarz