Czas badań ma znaczenie

Nie ustają spory na temat wpływu żywności modyfikowanej genetycznie na nasze zdrowie.

Zwolennicy GMO, głównie genetycy, uważają, iż dzięki temu możemy produkować wyroby spożywcze przy zastosowaniu mniejszej ilości chemikaliów. A to może mieć duży i korzystny wpływ na  środowisko, jak również obniżenie się cen. Przeciwnicy rzucają na stół wyniki badań na zwierzętach. We wrześniu 2012  w magazynie „Food and Chemical Toxicology” naukowcy francuscy poinformowali o eksperymencie przeprowadzonym na szczurach. Przez dwa lata były one karmione zmodyfikowaną genetycznie żywnością. Ponad 50% samców oraz 70% samic żyło krócej, niż zwykle. Ponadto szczury miały poważne uszkodzenia wątroby i nerek,  chorowały na raka,  zmniejszyła się ich płodność.

Dlaczego dopiero w 2012 roku wyszły na jaw takie fakty o GMO? Wcześniejsze badania były przeprowadzane maksymalnie w ciągu 90 dni i był to zbyt krótki czas na wykrycie najgroźniejszych efektów. Te zaczynają się pojawiać dopiero po czterech, a nawet po osiemnastu miesiącach.

Fot. pixabay.com

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*