A może dietetyka?

Lipiec to miesiąc, w którym wielu młodych ludzi staje przed życiową decyzją – jakie studia wybrać? Ten krok często bywa bardzo trudny. Należy pamiętać, aby wybór ten był świadomy, bo przecież to od tej decyzji zależy najbliższe kilka lat. Jednym z prężnie rozwijających się kierunków studiów jest dietetyka. Wzrasta zapotrzebowanie na specjalistów żywieniowych. Studia w tym kierunku to nie tylko rozwijanie swoich pasji, ale również realna szansa na zatrudnienie.

Dietetyk – czyli kto?
Często kojarzony jest z osobą, której jedynym zadaniem jest pomoc osobom zmagającym się z nadwagą. Jest w tym stwierdzeniu trochę prawdy, ale to tylko jedno z wielu zadań dietetyka. Praca w tym zawodzie opiera się również na prowadzeniu terapii dietetycznej, zachęcaniu do wprowadzenia trwałych zmian w stylu życia pacjenta, wspomaganiu w leczeniu wielu chorób. Dietetyk prowadzi działalność oświatową w zakresie prawidłowego żywienia i przyczynia się do szerzenia wiedzy na temat profilaktyki zdrowotnej. Zawód ten daje więc wiele możliwości, dzięki czemu perspektywy zatrudnienia zwiększają się. Dietetyk w swojej pracy może zajmować się badaniem produktów żywnościowych, oceną ich jakości, wartości zdrowotnych i odżywczych. Dietetycy są poszukiwani do pracy w prywatnych gabinetach dietetycznych, centrach dietetyki i żywienia, klubach fitness, publicznych zakładach opieki zdrowotnej, zakładach przemysłu spożywczego i farmaceutycznego oraz w zakładach gastronomicznych.

Dietetycy poszukiwani
Statystyki dotyczące nadwagi i otyłości Polaków od wielu lat świadczą o alarmującym problemie w zakresie odżywiania, który dotyka coraz większą część społeczeństwa. – Z raportu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że w ciągu ostatnich 20 lat w naszym kraju trzykrotnie wzrosła liczba dzieci z nadwagą. Polskie dzieci są w czołówce najbardziej otyłych w Europie – mówi Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia firmy Nestlé oraz koordynatorka IV edycji „Konkursu żywieniowego”. – Równocześnie zwiększa się świadomość społeczna w dziedzinie żywienia. Coraz więcej ludzi zadaje sobie sprawę z ogromnego znaczenia odpowiedniej, zbilansowanej diety i jej wpływu na nasze życie. Wzrasta również zaufanie do dietetyków, przez co ludzie powierzają swoje zdrowie specjalistom – dodaje A.Piskała. Sytuacja ta świadczy o rosnącym zapotrzebowaniu na osoby z wykształceniem dietetycznym.

Studia – świadomy wybór
Wybór kierunku studiów należy rozpatrzyć na wielu płaszczyznach. Najlepiej kierować się możliwością rozwijania zainteresowań, ale warto również mieć na uwadze sytuację na rynku pracy. Studia nie są tylko kolejnym okresem edukacji. Studia mają być wstępem do pracy. Dlatego wybierając kierunek swoich marzeń należy myśleć o nim w szerszej perspektywie. – Zawód dietetyka daje wiele możliwość zatrudnienia, pozwala rozwijać się w wielu kierunkach i łączyć pracę z pasją – podsumowuje Agnieszka Piskała

Fot. Karolina Piechocka

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*