3 składniki, 4 czynności

Jajko poche, jajko poszetowane, czy po prostu jajko w koszulce. Zapewne wielu z was widziało Masterchefa, Hell’s Kitchen, czy innego rodzaju kulinarne show telewizyjne. Okazuje się, że nie trzeba być wcale wirtuozem kuchni, aby przygotować w ten sposób jajko.

To niezwykle efektowne danie, które może sprawić, że przygotowane przez was śniadanie zaskoczy wszystkich. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, trochę cierpliwości i dokładności.

 Składniki: woda, jajko, łyżeczka octu (może być winny, ale zwykły też się sprawdzi).

 Przygotowanie:

1. Do mniej więcej połowy garnka wlewamy wodę oraz dodajemy łyżeczkę octu. Czekamy aż woda się zagotuje, następnie zmniejszamy nieco temperaturę, tak aby ona delikatnie bulgotała, ale nie wrzała.

2. Jajko wbijamy do małej miseczki, nie wlewamy od razu do garnka. Najpierw lekko zanurzamy miseczkę, a następnie delikatnie przechylamy, aby całe jajko wpadło do wody.

3. Gdy jajko znajdzie się w wodzie, staramy się jak najszybciej „narzucić” całe białko na żółtko, aby je zakryć. Upewniamy się, czy żółtko jest szczelnie zamknięte.

4. Po upływie 2- 2,5 minuty wyciągamy jajko za pomocą łyżki cedzakowej.

Fot. Mikołaj Ciesielski

 

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*