Lody bez dodatku cukru zawierają słodziki.
Na Białorusi ruszyła produkcja lodów bez cukru i laktozy. Poinformowała o tym laureatka Republikańskiego Konkursu Innowacyjnych Projektów, specjalistka Instytutu Przemysłu Mięsno-Mlecznego, Olga Sotchenko.
Produkt ma obniżoną kaloryczność. Przeznaczony jest zarówno dla dorosłych, jak i dzieci, dla osób z cukrzycą i niedoborem laktazy. Produkcja przekroczyła już 100 ton. Lody dostępne są w sklepach wielu przedsiębiorstw handlowych takich jak: „Molochnyi mir” „Minskyi hlodokombinat №2”.
W odróżnieniu od zwykłych lodów, do których jesteśmy przyzwyczajeni, na opakowaniu tych najnowszych dużymi literami jest napisane, że produkt zawiera sorbitol. Próby wprowadzenia takich lodów na półki supermarketów były już wcześniej, ale nie odniosły tak dużego sukcesu. Smak z reguły niewiele się różni od dotychczasowych.
Lody bez dodatku cukru zawierają substancje słodzące, które w trakcie pracy specjaliści Instytutu Przemysłu Mięsno-Mlecznego badali wspólnie ze specjalistami Instytutu Fizjologii. Podczas testów wybrali najbezpieczniejsze z nich, które mają naturalny skład i właściwości organoleptyczne najbardziej zbliżone do tradycyjnego smaku słodkich produktów mlecznych. Podczas degustacji nowych rodzajów lodów specjaliści doszli do wniosku, że pod względem smaku nie ustępują one tradycyjnym produktom z cukrem.
Dodaj komentarz