Dania kuchni włoskiej – bardzo smaczne, łatwo i szybko się przygotowuje. Oto przepis na pyszny makaron z prażonymi kabanosami, cukinią i brokułami.
Składniki: pół cukinii lub jedna mniejsza, brokuły (mogą być mrożone lub świeże), kabanosy, dwie łyżki oleju, cebula, opcjonalnie pestki dyni, makaron penne, sól, pieprz, czosnek granulowany.
- Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Kabanosy kroimy w bardzo drobną kostkę, wręcz je siekamy, a następnie wrzucamy na suchą patelnię. Gdy staną się chrupkie, odkładamy na talerzyk. Jeśli zdecydujemy się na dodanie pestek dyni, to również prażymy je na suchej patelni, a następnie odkładamy na talerzyk.
- Cukinie i cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy dwie łyżki oleju, czekamy aż się rozgrzeje, a następnie dodajemy cukinię oraz cebulę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Czekamy aż cukinia oraz cebula zaczną się rumienić.
- Brokuły rozdzielamy na mniejsze różyczki, myjemy pod bieżącą wodą, a następnie dodajemy na patelnię. Doprawiamy ponownie solą i pieprzem do smaku oraz czosnkiem.
- Gdy brokuły będą miękkie na patelnię dorzucamy prażone kabanosy (pestki dyni, jeśli się na nie zdecydowaliśmy) oraz ugotowany makaron. Mieszamy wszystko i podgrzewamy.
Fot. Mikołaj Ciesielski
Dodaj komentarz