Na koniec mieszamy i podgrzewamy

Dania kuchni włoskiej – bardzo smaczne, łatwo i szybko się przygotowuje. Oto przepis na pyszny makaron z prażonymi kabanosami, cukinią i brokułami.

Składniki: pół cukinii lub jedna mniejsza, brokuły (mogą być mrożone lub świeże), kabanosy, dwie łyżki oleju, cebula, opcjonalnie pestki dyni, makaron penne, sól, pieprz, czosnek granulowany.

  1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  1. Kabanosy kroimy w bardzo drobną kostkę, wręcz je siekamy, a następnie wrzucamy na suchą patelnię. Gdy staną się chrupkie, odkładamy na talerzyk. Jeśli zdecydujemy się na dodanie pestek dyni, to również prażymy je na suchej patelni, a następnie odkładamy na talerzyk.
  1. Cukinie i cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy dwie łyżki oleju, czekamy aż się rozgrzeje, a następnie dodajemy cukinię oraz cebulę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Czekamy aż cukinia oraz cebula zaczną się rumienić.
  1. Brokuły rozdzielamy na mniejsze różyczki, myjemy pod bieżącą wodą, a następnie dodajemy na patelnię. Doprawiamy ponownie solą i pieprzem do smaku oraz czosnkiem.
  1. Gdy brokuły będą miękkie na patelnię dorzucamy prażone kabanosy (pestki dyni, jeśli się na nie zdecydowaliśmy) oraz ugotowany makaron. Mieszamy wszystko i podgrzewamy.

Fot. Mikołaj Ciesielski

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*