11 lipca 2017 ukazała się informacja pt. „Pijmy na zdrowie”, której autorką jest Weronika Miksza. W ślad za nią otrzymaliśmy pismo wystosowane, w imieniu Stowarzyszenia Krajowej Unii Producentów Soków, przez Barbarę Gorele, sekretarz generalną KUPS.
Czytamy w nim między innymi: „W publikacji autorstwa Pani Weroniki Mikszy znajduje się odniesienie do soku pomarańczowego jako wartościowego produktu, który ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Bardzo cieszy nas fakt, że temat soków i jego prozdrowotnych właściwości , budzi zainteresowanie redakcji. Niemniej jednak w publikacji pojawia się stwierdzenie, że „…niektórzy producenci wrzucają do produktu dodatkowy cukier.” Sformułowanie jakoby sok zawierał dodany cukier przez producenta, jest błędne i może wprowadzić czytelnika w błąd.
Pragniemy zwrócić uwagę, że zgodnie z prawem (Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2012/12/WE z dnia 19 kwietnia 2012 odnosząca się do soków owocowych oraz rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 – Dz. U. 2013 poz. 327) sok to produkt, który otrzymywany jest wyłącznie metodami fizycznymi ze świeżych chłodzonych lub mrożonych owoców lub warzyw. Zgodnie ze wspomnianymi przepisami do soków owocowych nie wolno dodawać cukru lub innych substancji słodzących (glukoza, fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy itd.) . W sokach tych znajduje się więc tylko i wyłącznie cukier , który pochodzi z owoców i warzyw, z których sok został wyprodukowany. Producent dosładzając taki sok w jakikolwiek sposób, złamałby prawo.”
Dodaj komentarz