Zima to okres, w którym powinniśmy szczególnie uważać na siebie i swoje zdrowie. Ujemne temperatury nie sprzyjają naszej odporności i bardzo łatwo zachorować. Zwłaszcza w obliczu ciągnącej się pandemii koronawirusa i jego nowym odmianom.
Zdrowa dieta, codzienna dawka ruchu, nawodnienie i sen to niewiele, a mogą mieć wręcz zbawienny wpływ na nasze samopoczucie. Warto więc zadbać o siebie i swoją kondycję. Co powinniśmy robić i jeść, aby naturalnie wzmocnić funkcjonowanie naszego układu odpornościowego? Oto kilka prostych rad.
Aktywność każdego dnia
Spacer, jogging, jazda na rowerze itp. Ruch na świeżym powietrzu ma bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Mówi się, że co najmniej 30 minut umiarkowanego wysiłku fizycznego każdego dnia, może poprawić naszą kondycję psychofizyczną. Jednak nie każdy przepada za sportem na zewnątrz w zimowych temperaturach. Alternatywą będą więc ćwiczenia w domu lub w innym miejscu.
Sen to podstawa
Ma on ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podczas odsypiania, regenerują się komórki, także te, które są odpowiedzialne za odporność. Zdaniem lekarzy, idealny sen to taki, który trwa około 8 godzin na dobę. Niewyspanie czy brak odpoczynku prowadzą do osłabienia, chronicznego zmęczenia, a ostatecznie do większej podatności na infekcje.
Witaminy i białko
Aby cieszyć się zdrowiem, powinniśmy dostarczać organizmowi odpowiednią ilość wartościowych składników. Produkty, które zawierają witaminy i mikroelementy, z łatwością można znaleźć już w osiedlowym warzywniaku. Dla odporności najważniejsze będą witaminy A, C i D, a także cynk, białko roślinne i zwierzęce oraz naturalne prebiotyki.
Nie zapomnij o wodzie!
Oczywiście, pamiętamy przy tym o nawodnieniu organizmu, który pozwoli wszystkim odżywczym i wspomagającym odporność składnikom rozprzestrzenić się i odżywić komórki całego ciała.
Fot. Gustavo Fring
Dodaj komentarz